24 Nisan 2008 Perşembe

Radikal-çevrimiçi / Radikal2 / Egemenlik ve müdahale: Nasıl bilirsiniz?

Radikal-çevrimiçi / Radikal2 / Egemenlik ve müdahale: Nasıl bilirsiniz?
Nasıl bileceğiz; tabii ki birincisi başımızın tâcıdır, ikincisi ise başımızın belası. Özellikle de herkesin "AB müdahalesi egemenliğimizi ihlal ediyor!" dediği şu sıralarda. Ama beyinlerin çok net ve aynı fikirde olduğu durumlar tehlikelidir. Kafalarımızın biraz karışması iyi olabilir.
Önce: Bu hikâye yeni değil. 60 ve 70'lerin antiemperyalist/Marksist ortamında "Onlar Ortak, Biz Pazar" diye yürürdük. Emperyalistler toplandılar, Türkiye'yi sömürecekler. Bugün fark şu ki, madalyonun öbür yüzünü hatırlatır biçimde, Marksistlerin "sömürülmek" korkusunun yerini Kemalistlerin "parçalanmak" korkusu aldı.
Ulus ve ulusal egemenlik nedir?
Ulus, bir ülkede "birlik ve beraberlik sağlama" projesinin adıdır. Benzer projeler tarihte çoktur. Ortaçağ'da bu iş din'le yapılırdı, şimdi milliyetçilik'le yapılıyor. Ulusu oluşturmak için ülkedeki başat (dominant) etnik, dinsel, sınıfsal gruplardan biri Devlet'i temsilen üst-kimlik'i belirler ve başat olmayanlara (yani altkimliklere) empoze eder. Amaç hasıl olur. Mu acaba? Çünkü, alt kimliğinin saygı görmesi karşılığında devlete itaate hazır insanlar varken, paşa gönlüm böyle istiyor diye bu işi böyle zorla yapmak mümkün değildir. "Birlik" yapayım derken "teklik" yaparsın ve isyan çıkar. Ulusun içindeki alt kimlikler saygı gördüğü oranda toplumsal barış oluşur, görmediği oranda da toplumsal çatışma (bkz. Tablo 1).

Hiç yorum yok: