2 Mart 2008 Pazar

Türbana Atatürk örneği

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, türbanla ilgili gelişmeleri, “Bugün itibariyle, özünde tamamen biz kadınları ilgilendiren bir sorun, ülkeyi kamplara ayırarak, gerginleştirerek, neredeyse bir kriz haline dönüştü. Sorunu iki anayasa maddesine indirgeyerek çözmeye çalışmanın doğru bir yöntem olmadığına daha önce dikkat çekmiştik” diye değerlendirdi.
Hatay’da Anadolu Girişimci İşkadınları Zirvesi’ne katılan TÜSİAD Başkanı, Atatürk’ün, “Bazı yerlerde kadınlar görüyorum ki, başına bir bez, peştamal veya buna benzer bir şeyler asarak yüzünü, gözünü gizler ve yanından geçen erkeklere karşı arkasını çevirir veya yere oturarak yumulur. Medeni bir millet anası, bir millet kızı için bu garip şekiller, bu vahşi vaziyet nedir? Bu hal milleti çok gülünç gösterir ve derhal düzeltilmesi lazımdır” şeklindeki sözlerini aktardı. TÜSİAD’ın, anayasa değişiklikleriyle karşı karşıya kalınacak olası hukuki engellerin iyi hesap edilmediğine işaret ettiğini anımsatan Yalçındağ, “Hükümetin, Anayasa Mahkemesi kararını beklemeyi tercih ederek, hukuki çerçeveyi tamamlamaktan vazgeçmiş görünmesi, konuyu YÖK ile Üniversitelerarası Kurul arasında bir çatışma noktasına taşıdı” diye konuştu. YÖK Başkanı aracılığıyla üniversite rektörlerine “mevcut hukuki çerçeveyi zorlamaları” yolunda yapılan önerinin gerilimi tırmandırdığını belirten Yalçındağ şunları söyledi:
“YÖK’ün, Üniversitelerarası Kurul’u bir ortak olarak değerlendirmesini ve ahenkli bir işbirliğinin şartlarını oluşturmasını beklerdik. Siyasi ortamdaki diyalog ve uzlaşma anlayışından uzaklaşma eğilimi kurumlarımıza da sirayet etmiş bulunuyor. Türban konusunda gelinen nokta üzücü, böyle olmamalıydı. YÖK başkanı daha sağ duyulu davranabilirdi.
Gergin ortam, hükümetin demokratik ve ekonomik açılımlarla sağladığı güven ortamını da zedeliyor. Cumhuriyetimizin temel değerlerinden laiklik ilkesinin zedelenip zedelenmediği tartışma konusu haline geliyor. Siyaset, yargı, eğitim kurumları ve giderek tüm toplum neredeyse tek bir soruna kilitlenmiş duruma getiriliyor.”

Hiç yorum yok: