4 Haziran 2008 Çarşamba

TARAF - 'Düşünmek Taraf Olmaktır'

TARAF - 'Düşünmek Taraf Olmaktır'
"Şeriat değil ama sığ, baskıcı bir muhafazakârlık gelebilir. Çünkü bizim başkasına baskı yapmayan bir dünyamız yok. Gücü eline geçiren baskı yapar burada. Kendi değerlerimizi dayatmadığımız zaman rahatsız oluruz biz. Bir tarafta Kuran asılır. Kimse anlamadığından zararsızdır. İnsanlar dinlerini biraz Şaman ve Orta Asya gelenekleriyle daha neşeli yaşama imkânı sağlarlar böylece. Kuran’ı aşağıya indirip de anlamaya başladıklarında, daha sert bir İslam uygulaması çıkabilir"
Modernleşiyor muyuz peki?
Sanayileşmeyle ve şehirleşmeyle yavaş yavaş modernleşiyoruz. Ayrıca şansımız da var. Çünkü dünya bize yardımcı oluyor. Avrupa Birliği gibi dışsal faktörler modernleşmemizde çok etkili oluyor. Eğer AB’yle ilişkiler daha organik hale gelirse, Avrupa mahkemelerinin kuralları, ilkeleri hayatımıza yansırsa ve fert başına milli gelir 15-20 bin dolar olursa, bizde de modernleşme olabilir. Yalnız şu da var. İnsanlar, eğitim, şehirleşme ve demokratikleşme sayesinde ortaya çıktıklarında, İslam’ın kamusal alanı etkisi altına alma gücü ve arzusu gösterip göstermeyeceğinden emin olamayız. Demokrasi geliştikçe İslam kamusal alanda daha çok yer almak isteyebilir. İslamın gelişmesi demokratik bir hayatı imkânsız hale getirebilir.
Yüksek dindarlığı kim temsil ediyor?
Hiç kimse... Yaşanan İslam köylü İslamdır, kasaba İslamıdır. Yaşanan cumhuriyet de köylü cumhuriyetidir. Gerçek bu. Sığlık bu yüzden. Burası köylü toplumu hâlâ. Cumhuriyet şehirli cumhuriyeti, İslam da şehirli İslamı haline gelince, burası modern bir toplum olacak. Çünkü bizde her şey dindir. İslam’ın dışında bir kültürümüz, ahlakımız, hukukumuz, felsefemiz olmamış bizim.

Hiç yorum yok: