17 Şubat 2008 Pazar

BALYOZ HAREKATI

'Balyoz harekâtı' sol muhalefeti ezdi geçti

'Balyoz harekâtı' sol muhalefeti ezdi geçti
12 Mart Muhtırası'nın ardından hükümet istifa etti.
17/02/2008 (321 kişi okudu)

RADİKAL - İSTANBUL - Yakın tarihe 12 Mart Muhtırası olarak yazılan Türk Silahlı Kuvvetlerinin emir-komuta zinciri içerisinde gerçekleştirdiği 12 Mart 1971 darbesi, zaten hayli kırılgan olan demokrasiyi kesintiye uğratmakla kalmadı, ülkedeki ilericileri hedef aldı.
Tarih bu nedenle 12 Mart darbecilerini kendilerini göstermek istedikleri gibi 'memleketi uçurumun eşiğinden döndürenler' diye değil, 27 Mayıs Anayasası'nın tırpancısı; 'balyoz harekâtı'yla içeri tıkılan yüzlerce devrimci gencin gardiyanı; Ziverbey Köşkü'nün işkencecisi; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın celladı; Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı, Sinan Cemgil, Hüseyin Cevahir gibi bir dönemin öğrenci liderlerinin katili olarak kaydetti. 12 Mart, muhalefeti bastırmakla, 'bol gelen' Anayasa'yı daraltmakla kalmadı, kendi içinde de 'temizlik' yaptı. 9 Mart 1971'de darbe planlayan subaylar tasfiye edildi. 1. Ordu Komutanı Faik Türün bu darbeye adı karışan tüm Devrim dergisi yazarlarını Ziverbey Köşkü'nde MİT vasıtasıyla sorguya çekti. Sorgularda Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur'un 9 Mart darbesine önce destek verdikleri, fakat sonra istihbarat bilgileri Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç'a ulaşınca desteklerini geri çektikleri ortaya çıktı.
Muhtıra, 12 Mart 1971 günü saat ilan edildi. Bildiride, "Meclis ve hükümet, süregelen tutum, görüş ve icraatı ile yurdumuzu, anarşi, kardeş kavgası, sosyal ve ekonomik huzursuzluklar içine sokmuş, Atatürk'ün bize hedef verdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak ümidini kamuoyunda yitirmiş ve anayasasının öngördüğü reformları tahakkuk ettirememiş olup, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği ağır bir tehlike içine düşürülmüştür" denildi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Gürler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Muhsin Batur ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Celal Eyiceoğlu'nun imzasını taşıyan muhtıranın ardından hükümet istifa etti.

Hiç yorum yok: