11 Mayıs 2008 Pazar

BUGÜN GAZETESİ - HAYAT ASLINDA BUGÜN'DEN İBARETTİR - Gülay GÖKTÜRK - '68 Hikayeleri

BUGÜN GAZETESİ - HAYAT ASLINDA BUGÜN'DEN İBARETTİR - Gülay GÖKTÜRK - '68 Hikayeleri
Oysa 68'in bazı teorisyenlerinin ve liderleri için 1968'de olup bitenler, 27 Mayıs geleneğinin sürdürülmesinden başka bir şey değildir. Onlar size o yılların hikayesini, Türkiye'nin makus talihini değiştirecek "sol" bir cunta fırsatının gün farkıyla kaybedilişinin; bu tarihi fırsatı yaratmak için fitili ateşlenen gençlerin acı kırımının öyküsü olarak anlatacaklardır.

Aynı yıllar, 68'in TİP'lisi için; seçimle işbaşına gelme hayallerinin çöktüğü; bu çöküş psikolojisi içinde sosyalist hareketin sınıf temelinden kopartılıp çıkmaz bir maceraya sürüklendiği ihanet yıllarıdır. Bu ihanettir ki, "işçi sınıfı partisinin" Sovyet tipi bir devrim yapıp, sosyalist dünyayla bütünleşme hayallerini suya düşürmüştür. Bu hikayelerin hepsi, "68'li yıllar" gerçeğinin bir parçasıdır. Çünkü hepsi aynı anda ve iç içe yaşanmış; sonunda herkes 68'i, körün fili tarif ettiği gibi, kendi tuttuğu yerden tarif etmeye başlamıştır. Peki o zaman o çok sözü edilen "68 Geleneği"ni ya da "68 Ruhu" nu tarif ederken hangi hikayeyi esas alacağız? O geleneği ya da ruhu kimin hikayesinden devşirip bugünlere taşıyacağız?

"Dünyayı değiştirmek istiyorum; hemen şimdi" Son yıllarda, gerek Türkiye, gerekse dünyadaki 68'liler arasında, "68 Ruhu" nu bu sloganla özetleme konusunda konsensus sağlanmış gibi görünüyor. "Gerçeği bulmak" gibi olmayacak bir hayalin peşinde koşmaktan vazgeçtiğime göre, gayet pragmatik bir biçimde düşünmeye çalışıyorum:

Hiç yorum yok: