7 Mayıs 2008 Çarşamba

- İşbirlikçilerin finali yoktur! Karakutu.com-Kültür Sanat

- İşbirlikçilerin finali yoktur! Karakutu.com-Kültür Sanat
Psikopat, sadist bir taşralı, masum bir taksi şoförünü yoktan yere öldürür. Hem de hunharca. Bir kaya parçasıyla taksi şoförünün kafasını vura vura paramparça eder. Öyle korkunç ki, anlatılır değil!

Polonyalı ünlü yönetmen Krzysztof Kieslowski, bizim "anlatılır değil" dediğimizi, "Öldürme Üzerine Küçük Bir Film" adlı filminde alabildiğine anlatır. Söz konusu 'pornografik şiddet' sahnesini belgesel gerçeklik boyutunda o denli yansıtır ki, katilin her türlü cezaya müstahak olduğunu düşünmeden edemezsiniz.

Dekalog'ların beşincisi olan mezkur filmin müthiş bir sahnesidir bu. Öyle ki, intikam duygusuna yabancı, dünyanın en merhametli insanının bile bu sadist katilin infazına 'lafı' olmaz.

"Üç Renk Üçlemesi"nin (Mavi, Kırmızı, Beyaz) yönetmeni vicdanlarda evvela bu etkinin uyanmasını amaçlamıştır zaten. Bunu da ziyadesiyle başarır.
Mevzu, 1979 İran İslam Devrimi'yle başlıyor. İmam Humeyni 2500 yıllık Pehlevi hanedanını yıkmış, İsrail'in o vakitler İslam dünyasındaki tek müttefiki Şah Rıza'nın işine son vermiştir. O günden beri ABD, "Benim işe aldığım adamı nasıl işten çıkarırsın?" diye İran halkının iflahını kesmek için her yolu denemeye koyulmuştur.

ABD, İran'ın mazlum ve mağdur halkının bütün malvarlığını dondurmakla işe başlamıştır. Sonra da ayarladığı taşeronu (Saddam'ı), Kuveyt ve Suudi Arabistan ana sponsorluğunda İran'a saldırtmıştır. Kimyasal ve biyolojik silahlarla çocuk, kadın, yaşlı demeden bu kirli ve alçak savaşı tam sekiz yıl sürdürmüştür. Yüz binlerce insanın ölümüne, birkaç mislinin de sakat kalmasına neden olmuştur.

Hiç yorum yok: