8 Mayıs 2008 Perşembe

Türkiye kısmen özgür / Dünya / Milliyet İnternet

Türkiye kısmen özgür / Dünya / Milliyet İnternet
ABD merkezli sivil toplum örgütü Freedom House tarafından önceki gün yayımlanan “Kötünün Kötüsü: Dünyanın En Baskıcı Rejimleri 2008” adlı raporda, 193 ülkeden 43’ünün “özgür olmadığı”, 60’ınınsa “kısmen özgür” olduğu belirtildi. Türkiye de “kısmen özgür” ülkeler arasında yer aldı.
2007 yılında en özgür olan ülkelere 1 puan, en baskıcı olanlaraysa 7 puan verilen raporda, hem siyasi haklar hem de insan hakları alanlarında 3’er puan alan Türkiye, “kısmen özgür” sayıldı. Ancak Türkiye’de hak ve özgürlükler konusunda ilerleme yönünde bir eğilim olduğu belirtildi.

En baskıcı rejimler...
Freedom House’un raporunda, dünyanın en baskıcı rejimlerinin Küba, Libya, Myanmar, Kuzey Kore, Somali, Sudan, Türkmenistan ve Özbekistan olduğu bildirildi. Çeçenistan ve Tibet de, “halkın yoğun baskı altında bulunduğu” bölgelerin ilk sıralarında yer aldı.
Bu ülke ve bölgelerde, “günlük yaşam üzerindeki devlet kontrolünün yaygın olduğu, bağımsız örgütlerle siyasal muhalefetin yasaklandığı veya baskı gördüğü, bağımsız düşünce ve eylemlerin cezalandırılması korkusunun günlük yaşamın bir parçası olduğu” ifade edildi

Hiç yorum yok: