5 Mayıs 2008 Pazartesi

Radikal-çevrimiçi / Türkiye / AKP'nin mağduriyeti

Radikal-çevrimiçi / Türkiye / AKP'nin mağduriyeti
AKP, bütün kimliğini; demokrasi ve dünya karşısındaki duruşunu mağduriyet üzerinden oluşturmuştur.
Evet, çaresiz bırakılmış bu toplumun önemli bir kesimi AKP'nin yegâne sivil parti olduğuna; Avrupa Birliği'nin ilkelerine devletin beton katmanları gibi tepkili olmayıp hak ve özgürlükler konusunda mücadeleye hazır olduğuna inanmak istedi. Burada tarih boyunca ceberut devlet tarafından sürekli ısırılıp tırnaklanmış olmanın da payı büyük elbette.
Bu memleketin bir yere gidemeyen kalıcıları, ırkçı-milliyetçi-muhafazakâr çekirdeğin çatırdadığını işitmek istiyordu. Ömürlerini tüketen zorba-vahşi üslubun dünyayla tartılan, hak ve özgürlükler alanını genişletmeye gönüllü bir dille yer değiştirmesini ölesiye istediklerinden. Hani, dünya gözüyle bir görebilsek, hissi.
AKP'ye yönelik bu yakıştırmanın dayanağını aldığı nokta, AKP'nin kendi mağduriyetinden yola çıkarak devletiyle mesafeli, köy-kasaba meşrebi muhafazakârlıktan uzak olduğu fikriydi.
AKP, yasaklı olmayı, gözaltında olmayı, falakada titremeyi biliyor, dolayısıyla farklı bir akıl-ruh düzleminde, diyesiydiler.
Mağduriyet, bu toplumun toplumsal akdinde belirleyici rol oynayagelmiştir.
Mağduriyet kalkanının zamanla insanı çok sıktığını, en büyük zalimlerin bu kalkan gölgesinin müdavimi olanlardan çıktığını bilmeyen var mı?
Kaç kere dile getirdik. Kaç kere tekrarladık. Mağdur rolüne gönül indirmek, zalim olmaya can atanların tıynetidir.
1 Mayıs
Şimdi kalemlerini çatlamış ar damarlarına bandırarak I Mayıs vahşeti konusunda hükümetlerini korumaya çalışan yazılar döktüren liberal yazarlar, açıkça DİSK'i suçluyor. Oysa olası provokasyonlar konusunda o kadar da uyarılmış. Ama gelin görün ki 'Ergenekon'a alet olmayı bir kere akıllarına koymuş, işçiler.
AKP, 1 Mayıs sınavında, seçtiği yolu net bir biçimde ortaya koymuştur.
Demokrasi ülküsünün hangi kıyılarında eşindiğini, kapatılma davası konusunda nasıl bir çizgi izleyeceğini dünya âleme ilan etmiştir.
AKP, göstermelik 301 değişikliğinin yanına 'Devlete karşı gelinmez' şiarını yırtınan bakanları, pala bıyıklı emniyet müdürü ve korkunç valisiyle unutulmaz bir fotograf yerleştirmiş bulunuyor.
Biz daha iyi ezeriz, daha iyi bastırırız, daha iyi döveriz. Biz, bu devlete en yakışanız. Bizi Müslümanız diye küçümsemeyin. Sizden daha milliyetçi, sizden daha Türk'üz, diye nedamet getiriyor hükümetimiz.
Ama zaten hiçbir zaman derdi demokrasiyle değildi.
Mağduriyetinden şanlı bir zalim olarak mezun olmuş, karşımızda sırıtıyor.

Hiç yorum yok: