16 Mayıs 2008 Cuma

Radikal İnternet - Haber, Türkiye, yaşam, ekonomi, spor, sağlık, sanat, sinema, müzik, DVD, eğitim, kitap, çevre, gezi, dış basın, k

Radikal İnternet - Haber, Türkiye, yaşam, ekonomi, spor, sağlık, sanat, sinema, müzik, DVD, eğitim, kitap, çevre, gezi, dış basın, k
Başbakan, Newsweek dergisine verdiği bir röportajda “Köklerimiz İslami değil, ortalama Türk halkının partisiyiz” demiş. (Newsweek, Owen Matthews, Interview with Erdoğan, We Are Not Rooted In Religion, http://www.newsweek.com/id/135291 ) Kendisine sorulan “Modernite ve İslam bir arada varolabilir mi” sorusuna verdiği cevaptaki alıntıladığım bölüm, kanımca “Ortalama Türk’ün partisiyiz” söyleminden daha önemli. Kısaca bakalım ne demiş: 'Türkiye, insanların başarılamayacağını düşündüğü bir dengeyi kurmayı başardı. İslam, demokrasi, lakilik ve modernite arasındaki denge. Bizim hükümetimiz, dini vasıfları ağır basan bir insanın da laikliği koruyabileceğinin açık bir göstergesi olmuştur'. Ve devamında da biz “average” Türk’ün partisiyiz diyor. Bu “average” (ortalama) Türk’ü de “etnik milliyetçilik, bölgesel milliyetçilik ve dini şovenizmin” karşısında bir kişi olarak tanımlıyor.

Bu söylemden hareketle, ortalama bir Türk’ün Sivas’ta aydınları yakan, Hrant Dink’i öldüren, Malatya’da Hıristiyanları keserek öldüren, Hıristiyan din adamlarını tek tek öldüren, “ben Türküm, dinim ırkım uludur” diyen, “Dünya Türk Olsun” cümlesini dağa taşa yazan, ayrılıkçı hareketlere katılan, ülke genelinde Sabetayist avına çıkan, 14 yaşındaki kıza resmen tecavüz eden, Pippa Bacca’yı tecavüz edip öldüren o “ortalama dışı” Türk’ten apayrı bir grup olduğunu tahayyül edebiliriz demek ki. Kısacası AKP, yukarıda saydığım tüm bu eylemleri gerçekleştirmiş “ortalama dışı” (istatistiksel deyimle medyan dışı) insanların partisi değilmiş.

Peki bu “ortalama” Türk’ün partisi olan AKP hükümeti 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak isteyen sendikaların en doğal haklarını engellerken, hükümetin başbakanı “ayaklar baş olmasın” minvalli söylemlerde bulunurken, bir yandan dinler arası diyalog girişimlerinde bulunup, öte yandan “İslam ülkesi Türkiye” gibi söylemleri “ağzından kaçırırken”, yukarıda sayılan etnik milliyetçilik, dini şovenizm gibi kendilerine radikal gelen bir durumun daha da ötesinde tavırlar sergilemiyor mu?

Hiç yorum yok: