9 Mayıs 2008 Cuma

Radikal İnternet - Haber, Türkiye, yaşam, ekonomi, spor, sağlık, sanat, sinema, müzik, DVD, eğitim, kitap, çevre, gezi, dış basın, k

Radikal İnternet - Haber, Türkiye, yaşam, ekonomi, spor, sağlık, sanat, sinema, müzik, DVD, eğitim, kitap, çevre, gezi, dış basın, k Cerrah, bu söylediklerini eğer birikimlerinin ürünü olarak söylüyorsa; MYANMARA' GÖNDERİLMELİ.
Polisleri eğiten Prof. Cerrah, "1 Mayıs'ta orantısız güç kullanıldı" dedikten bir gün sonra Müdür Cerrah aldı sazı eline: Örgütler taş kullanıyor biz su. Onlar daha güçlü?

İSTANBUL - 1 Mayıs'taki polis şiddetine iki Cerrah'tan birbirine tamamen zıt yorumlar geldi. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Cerrah, "Görüntülere göre orantılı güç kullanılmıyor" demişti, İstanbul Emniyet Müdürü Celattin Cerrah'ın 'güç' yorumuysa şöyle: "Örgütlerin kullandığı taş, molotofkokteyli ve sapan ile attıkları bilyelerin mi, yoksa polisin su ile gaz kullanması mı?.. Hangisi daha
güçlü?"

Prof. Cerrah: Orantılı değildi Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfının (TESEV) yayına hazırladığı 'Avrupa Polis Etiği Kuralları ve Türkiye’de Güvenlik Sektöründe Mesleki Sosyalleşme' kitabının tanıtım toplantısına katılan Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Cerrah, 1 Mayıs olaylarını 'akademisyen kişiğiliyle' şöyle değerlendirmişti: "5 - 6 sene önce Kadıköy’de 1 Mayıs’ta genç kız elindeki sopayla laleleri parçalıyordu. O zaman bazı gazeteciler bu genç kızın neden bunu yaptığını sorguladılar. Polis söz konusu olduğu zaman da aynı şeyi bekliyorum. O genç kıza gösterilen benzer yaklaşım burada da gösterilmeli. Bir polis neden bunu yapar? Etik ilkelerin 27. maddesine göre, orantılı güç kullanılması gerekiyor. Orada, görüntülere göre orantılı güç kullanılmıyor ve yasal ihlal olup olmadığını hukukçular bilir ama etik ihlal var."

Müdür Cerrah: Sapan mı kullansaydık?
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'sa 1 Mayıs olaylarıyla ilgili sessizliğini Şişli'de esnaf ve muhtarlardan oluşan bir grubun ziyaretinde bozdu. Cerrah'ın değerlendirmesiyse şöyle:
"Herkesin yasalara uyması gerekir. Vatandaş nasıl uyuyorsa, sendika başkanları da mutlaka yasalara uymak zorundadır. Örgütlerin kullandığı taş, molotofkokteyli ve sapan ile attıkları bilyeler mi, yoksa polisin su ile gaz kullanması mı? Hangisi daha güçlü? Eğer polis sapan ile bilye atsa, örgütler gibi molotofkokteyli kullansa veya taş atmış olsa, bu örgütler ile aynı gücü kullanmış oluruz ama polis devletin polisidir. Devletin kendisine tanımış olduğu yetki ile su ile gaz kullanmıştır. Örgütlerin kullandığı çelik bilyeler, taşlar ve molotofkokteylleri daha etkili. Buna karşılık polis su ve gaz kullanmıştır. Bunu da işçiye kullanmamıştır. Çeşitli örgütlerin militanlarına karşı kullanmıştır." (Radikal)

Hiç yorum yok: