8 Mayıs 2008 Perşembe

Mahcup kapitalizmle vahşi kapitalizm arasına sıkışan Türk burjuvazisi - Eyüp CAN - Hürriyet

Mahcup kapitalizmle vahşi kapitalizm arasına sıkışan Türk burjuvazisi - Eyüp CAN - Hürriyet
Mesajı gayet net: "Büyük şirketler için asıl servet piramidin alt kısmında. Yani günde 2 doların altında gelirle yaşayan 4 milyarlık nüfusta. Bütün mesele bu geniş kitleye uygun yenilikçi iş modellerini nasıl geliştireceğiz?"
Nasıl mı?
Bir kere yoksulları yoksul gibi görmekten vazgeçeceğiz, çünkü aslında ticari bir pazar olarak baktığınızda değiller. 4 milyarlık nüfusu 2 dolardan bile hesaplasınız 8 milyar dolarlık bir pazar eder. Amerika dışında hangi ülkenin tek başına milli geliri bu kadar eder! İkincisi sadece bağış ve yardımla yoksulluk sorununu çözebileceğimiz illizyonundan vazgeçeceğiz.
Yoksulluğun çözümü yoksulları onurlarından başka kaybedecek bir şeyi olmayan iyi müşteriler olarak görmeye başladığımızda başlayacak. Böylece hem şirketler pazarı büyütüp daha fazla kar edecek hem de yoksulluk azalacak.
Prahalad öylesine iddialı ki önyargıları bir kenara atıp kitapta anlattığı şirket hikayelerindeki gibi yenilikçi modeller geliştirilirse 2020 yılında 4 milyar insanın altta ezildiği piramit modelinin üstte ve altta az sayıda insanın bulunduğu pırlanta modeline dönüşebileceğini ileri sürüyor.
İşin ilginci bu lafları sadece kağıt üstünde dile getirmiyor.
Yoksulluğa piyasa mantığı ve yenilikçi bakış açısıyla yaklaşan şirketlerin nasıl kârlarına kâr katığını uzun uzun anlatıyor.
Nasıl mı? Anlamaya ve anlatmaya devam.
Şimdilik şunu söyleyeyim yoksulluğun çözümü Marksizm’de değil.
Türk burjuvazisinin zannettiği gibi "mahcup" ya da "vahşi kapitalizmde" de değil.
İkisinin arasında bir yerde.
Prahalad buna piramidin altındaki devasa serveti görüp çıkarabilen "yenilikçi kapitalizm" diyor.

Hiç yorum yok: